keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

In Memoriam 27.1.2009 - 17.6.2013 Luolarassin Adonis - Jarppi


Kevään aikan Jarpin vointi pikku hiljaa huononi, söi huonosti ja laihtui. Lopulta kunto romahti täysin kesäkuun alussa ja Jarppi vietiin eläinlääkäriin tutkittavaksi.
Jarppi ei syönyt, vatsa ei toiminut ja se turposi. Veri kokeet eivät kertoneet mitään, ultra ja röntgen kertoi että jotai häikkää vatsan seudulla oli mutta varmaksi ei eläinlääkäri osannut sanoa että mitä. Jarppi päätettiin leikata.

Jarpin leikanneen eläinlääkärin teksti:

Leikkauksessa koiralla todettiin selvästi laajentunut pohjukkaissuoli sekä pohjukkaissuolen loppuosassa oli selvä kuroumakohta, johon johti muualta vatsaontelosta tiukkoja kiinnikkeitä. Mahalaukku ja suolisto oli koko matkalta tyhjä, suoli oli normaali kuroumasta eteenpäin. Kurouma-alue poistettiin kokonaisuudessaan ja laajentuneesta suolenosasta otettiin koepala. Molemmat lähetetään patologille jatkotutkimuksiin.
Muutoksen syy epäselvä, toivottavasti patologin lausunnosta saamme lisätietoa ja toivottavasti koiran oireilu helpottaa kurouman poiston jälkeen. Kysessä voi olla myös kaksi ongelmaa, herkkävatsaisuusoire voi olla yksi ongelma ja tämä kurouma ja kiinnikkeet ovat saaneet alkunsa esim. suoliston vierasesineestä. Kaikki on toistaiseksi arvailua.

Leikkauksen jälkeen Jarppi voi olosuhteisiin nähden paremmin. Söi, joi ja vatsakin toimi normaalisti. Keskiviikkona tapahtuneen leikkauksen jälkeen Jarpin tila huononi jälleen lauantai iltana. Oireet tulivat takaisin. Jarppi ei syönyt, vatsa ei toiminut ja vatsa turposi. Oli Jarpin aika lähteä. Jarppista tuli enkeli koira 17.6.2013.

Sydämmeni itkee Jarpin perheen mukana :'( Jarppi oli iso koira suurella sydämmellä joka muisti tietyt ihmiset vuosienkin takaa mm. mieheni Arin. Kiitos Anne kun annoit Jarpille rakastavan kodin!

Patologin lausunto koe paloista ja eläinlääkärin tekstiä:

Suolistosta on löytynyt muutoksia jotka liittyvät suolen seinämän lymfoplasmasyyttiseen tulehdustilaan, joka liittyy usein tulehdukselliseen suolistosairauteen ( IBD, vrt. ihmisten ärtyvän suolen oireyhtymä). Jarpin herkkävatsaisuus on varmasti johtunut tästä. Yleensä ainoa hoito tähän on jatkuva kortisonilääkitys.

Kuroutuneessa suolen kohdassa on todettu hypertrofinen eli ylikasvanut suolen lihasseinämä. Aiheuttaja on voinut olla jopa suolen seinämän lävistänyt vierasesine. Varmuutta tästä emme voi saada.

Voimakkaasti laajentuva ja vähäliikkeinen mahalaukku ja pohjukaissuoli viittaavat lisäksi johonkin autonomisen hermoston häiriötilaan. Tähän on vaikea saada varmuutta mistään patologisista tutkimuksista, oireet mielestämme viittaisivat vahvasti siihen, varsinkin kun kuroumakohdan poisto ei Jarppia auttanut.

Aivan selvää diagnoosia emme siis saaneet, arvelen kuitenkin, että Jarpilla oli enemmän kuin yksi aihettaja oireille.