Riesa


Fi Mva Ee Mva Luolarassin Briseis 4xLUT C
Lyhytkarvainen mäyräkoira
Sukupuoli: narttu
Väri: musta punaisin merkein
Syntynyt: 27.5.2010
Selkä kuvattu: K1
Silmät peilattu: Ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
Kasvattaja: Maarit Kautto, Äänekoski
Riesan jääminen meille ei ollut itsestään selvyys. Itse tahdoin Riesan jäävän, Ari ei. Miehellä ei vain ollut vaihtoehtoja asian suhteen ja Riesa jäi. Riesan nimikin tulee asian väittelystä Arin kanssa. "Kolmas koira tähän talouteen on täys riesa". Tuumasin vain: "Kiva kun keksit pennulle nimenkin".

Riesa on ollut meidän perheessä nimensä veroinen. Ensin kuvittelin sen olevan helppo pentu mutta toisin kävi. Syötäväksi on kelvannut muun muassa rasvapurkit, kukkapuskat, viherkasvit, kengät ja osaa neiti kavuta pöydällekin mistä sitten on syöty kaikki hyvä tai jos ei ole mitään hyvää niin sitten voi heitellä vaikka omenia lattialle. Riesa on erikoistunut roskisdyykkaukseen ja mun neulontatyötkään eivät ole saaneet olla rauhassa. Monet puikot ovat menneet roskiin ja lankojen selvitys on koetellut mun pitkäjänteisyyttä. Kaikesta huolimatta pidän erityisen paljon Riesan luonteesta ja koosta. Painoa tällä hetkellä 7kg.

Ekan kerran Riesa haukkui kanuloukussa olevaa supia kolmen ja puolen kuukauden iässä. Eikä epäröinyt puistaa kuollutta supia. Tarha villisiatkin on käyty katsomassa eivätkä ne haukkumiselta säästyneet. Riesa on ollut pienestä pitäen herkkä haukkumaan verrattuna Roopeen ja Ronjaan. Riistan hajut kiinostaa ja Riesa seurailee jälkiä kiinostuneesti. Vuoden 2010 syksyn metsässä käynnit jäivät Riesan kohdalla vähälle mutta ne kerrat mitkä käytiin eivät olleet huonoja. Riesa kävi tutkimassa metsää mun näköetäisyyden ulkopuolella, poissa oli 15-20 minuuttia kerrallaan. 

Riesaa käytetään pääasiassa luolametsästykseen. Luolassa työskentelee haukkuen kuuluvalla äänellä. Välillä jättäen riistan etsiessään toista reittiä riistalle antaen tällöin myös riistalle mahdollisuuden tulla pihalle jahtimiesten ampuma hollille. Riesa kuitenkin palaa samaan paikkaan riistalle takaisin kun ja jos ei löydä toista reittiä riistalle. 

Riesa viihtyy metsässä hyvin eikä pelkää irrottautua emännästä hakuun pitempäänkin matkaan varsinkin kun jäniksen jäljen löytää. Jäniksen jäljessä voi olla useamman tunninkin ilman että käy ilmottautumassa. Ääntä ajoon antaa harvakseen. Harmikseni liiankin harvoin vaikka yhden jäniksen olen sille päässytkin ampumaan mutta senkin jo ennen kunnon ajon alkua.
Näyttelyarvostelut:
Tuuri 24.5.2014, tuomari: Marjo Nygård
Tarmokkaasti liikkuva, tasapainoinen narttu. Kaunislinjainen pää. Oikea purenta ja hampaat. Hyvä kaula ja eturinta. Hyvä rintakehän pituus. Hyvät eturaajat ja käpälät. Liikkuu hyvällä askelpituudella ja yhdensuuntaisesti.
Val Eri Vak1 SA PN1 ROP

Varkaus 29.5.2011, tuomari Karin Bergbom
Erinomainen koko ja sukupuolileima. Hyvät mittasuhteet. Kaunis pää ja ilme. Tummat silmät. Hyvä kaula ja ylälinja. Hyvät raajat, kulmaukset, luusto ja käpälät. Rintakehä saa vielä kehittyä. Jäntevä takaosa. Ikäisekseen hyvä turkki. Hyvä häntä. Kauniit, tehokkaat liikkeet. Erittäin mielyttävä kokonaisuus.
Jun Eri Juk1 SA PN1 SERT VSP

Pieksämäki 11.6.2011, tuomari Arja Koskelo
Erinomainen tyyppi. Kaunispäinen, feminiininen, oikea mittasuhteinen, 12kk narttu. Hyvä eturinta. Oikea rintakehän volyymi. Erinomainen ylälinja ja kulmaukset. Liikkuu maatavoittavalla, tehokkaalla askeleella. Etutassut saisivat olla kiinteämmät. Kokonaisuus kauttaaltaa tasapainoinen ja mielyttävä.
Jun Eri Juk1 SA PN2 SERT

Kauhava 16.4.2011, tuomari Juha Lehtinen
Tyyppi erinomainen, alle keskikoon, mittasuhteiltaan oikea, hyvälinjainen nuori narttu, hyvä pää, kaula & rintakehä, hyvä selkä, oikea-asentoinen lantio, oikea karvanlaatu ja hyvät liikkeet.
Jun Eri Juk1 SA PN3 SERT


Luolakoearvostelut:
LUT-koe Hankasalmi 4.5.2012, tuomari Jukka Kinnunen
Tavoite: D-B
Ahdinkoputken läpäisy: Vaivaton
Tyhjän luolan tarkastus: Äänetön, täydellinen, tulee kutsusta pois.
Arvostelu: Koira innokkaasti luolastoon. Haukkuu muutaman minuutin, ja lopulta siirtyy tarpeeksi lähelle luukkuja, jotta ne voidaan avata. Luukkujen avauduttua kettu siirtyy vasempaan kulmapesään. Koira seuraa ja aloittaa tunnustelevan haukkumisen madalluksen takaa. Koira perääntyy hiukan ja tekee nopeita hyökkäyksiä madalluksen alle, saaden näin ketun tekemään vastakkaisia pelotehyökkäyksiä. Koira väistää joka kerta ja käy muutaman kerran muualla luolastossa, palaten kuitenkin aina madalluksen etupuolelle haukkumaan. Koiran työ ei tänään ole täysin hallitsevaa eikä se saa riittävästi kettua aktivoitua. Hiukan lisää terävyyttä ja tavoiteltu aste on saavutettavissa.
Koetulos: C39

LUT-koe Hakasalmi 5.5.2012, tuomari Karoliina Viitamäki
Tavoite: D-B
Ahdinkoputken läpäisy: Vaivaton
Tyhjän luolan tarkastus: Lähes täydellinen, vain 1 kulma jäi, äänetön.
Arvostelu: Koira räväkästi luolaan ja luukulle. Ilmoitushaukku. Luukkujen avauduttua kettu siirtyy vas. kulmapesään, jonne koira nopeasti seuraa. Aloittaa sahaavan työskentelyn, joka ulottuu pääasiassa madalluksen ½ väliin. Noin 10 min. kohdalla koira yrittää edetä pidemmälle, mutta perääntyy välittömästi ketun tullessa hieman vastaan. Jatkaa työskentelyään alkuperäisessä asemassa ja samalla tyylillä erän loppuun asti. Rohkeutta lisää, jotta ketullekkin tulee hieman enemmän hommia.
Koetulos: C37