Aatu


Aatu
Harmaa norjanhirvikoira
Sukupuoli: uros
Syntynyt: 22.5.2007
Väri: harmaa
Kasvattaja: Pekka Vähämiko, Vinkkilä
Ensimmäinen syksy vuonna 2007 kuulosti ja näytti lupaavalle kuunnellessamme Aatun hirvihaukkuja. Ammuin Aatulle ensimmäisen hirven samana vuonna sen ollessa paria päivää vaille puolivuotias. Saman syksyn hirvenmehtuun lopussa, hirvihaukun yhteydessä tapahtuneen tapaturman jälkeen siltä meni vuoden 2008 syksy uudelleen opiskeluksi. Vuoden 2008 syksyn alussa luultavasti edellisvuoden tapaturman myötä Aatu haukkui hirviä kaukaa ja vähänkin jos hirvet liikkuivat ei Aatu antanut ääntä niille. Epäilemme Aatun pelänneen satuttavan itsensä uudelleen samanlaisessa tilanteessa. Jo samana syksynä päästiin kuitenkin Aatulle kaatamaan hirvi haukkuun ja toinenkin. Vuoden 2008 hirvimehtuun päätteeksi pystyi sanomaan jo Aatun "selättäneen" pelkonsa ja uskottiin vakaasti vuosien myötä Aatun parantavan työskentelyään.
Aatusta on kehittynyt vuosien varrella sitkeä ja periksiantamaton hirvikoira. Vuoden 2013 hirvenmehtuun loppuun mennessä sille on kaadettu 32 hirveä. Osa seisonta haukkuun ja osa siirtymään. Vuoden 2013 syksy oli sille poikkeuksellinen sen haukkuessa kahdesti hirveä läpi yön. Kummallakin kerralla Aatu oli löysätty hakuun ennen puolta päivää ja saatiin kiinni seuraavana päivänä ekalla kerralla ennen puolta päivää ja toisella puolenpäivän maissa. Saapi nähdä mitä ensi syksy tuo tullessaan.
Aatu on hyvä luontoinen ja tulee toimeen muiden koirien ja lasten kanssa hyvin. On mukavuuden haluinen ja nauttii äärimmäisen paljon sille annetusta huomiosta. Jopa vieraat irtokoira urokset eivät sitä häiritse, enemminkin mielissään kun "kaveri" tuli leikkimään hänen kanssaan. Ainoastaan jos toinen aloittaa rähinän niin osaa pitää kyllä puolensa. Lupasin Arille käyttää Aatua kerran näyttelyssä ja kävin Aatun kanssa Keuruulla, hakemassa "mettämiehen sertin" eli H:oon. Luulen sillä olevan mahdollisuus saada EH:kin mutta haukkuu kehässä liian paljon mistä tuomarikin silloin rokotti. Kokeissa Aatun kanssa ei Ari ole käynyt vaikka alkuun sitä miettikin. Aatulla on vuosien varrella sattunut pari tapaturmaa minkä johdosta on ollut metsältä sairaslomalla mutta muuten on ollut täysin terve. Ainostaan perusmadotukset ja rokotukset elliltä käyty hakemassa.